Mehmet Emin Altunses: Yolumuz Mustafa Kemal’in yolu, Rehberimiz Bursa Nutku!

0 Yorum

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı TAYYİP Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan lise öğrencisi Mehmet Emin Altunses, Türk Solu Gazetesi’nden Kaya Ataberk’e konuştu. İşte o röportaj:

Yolumuz Mustafa Kemal’in yolu, Rehberimiz Bursa Nutku!

Mustafa Kemal genci; faşizme, emperyalizme karşı duran bir gençliktir

TÜRKSOLU: Geçtiğimiz hafta Türkiye gündemine oturan bir olay yaşadın. Yaptığınız eylemde ve sonrasında verdiğin mesajlarda kendini “Mustafa Kemal’in askeri” olarak tanımladın. Türk gençliğinin sesi olmuş bir arkadaşımız olarak bize Türkiye’nin durumunu ve gençliğin buna bakış açısını nasıl gördüğünü anlatabilir misin?

Mehmet Emin ALTUNSES: Tabi… Biz kendimizi “Mustafa Kemal’in askeri” olarak tanımlıyoruz. Birçok insan da benim gibi. Fakat bunun yanında da apolitik bir gençlik kesimi olduğunu da söyleyebilirim. Bizim açımızdan olaya baktığımızda Türk genci, Mustafa Kemal genci; faşizme, emperyalizme karşı duran bu güçlere geçit vermeyecek bir gençliktir. Biz bugün politikaya gereken ilgiyi göstermeyen arkadaşlarımızla da bu çerçevede bir araya geliyoruz. Onlarla beraber bir şeyler yapmaya, onlara da “Mustafa Kemal’in genci” olma anlayışını taşımaya çalışıyoruz. Biz kendimiz ne kadar bilinçlenirsek, bu görevi de o kadar başarabileceğimizi düşünüyorum. Öncelikle bizim bu anlamda bilgiyle dolmamız gerekiyor…

TÜRKSOLU: Bir Kubilay Anması yaptınız. Yaşananların ardından basında bunun ne kadar planlı, örgütlü yapıldığına dair haberler çıktı. Gerçekten öyle miydi?

Mehmet Emin ALTUNSES: Kubilay etkinliğini üzerinde çok durulmuş, çalışılmış bir eylem; beni de kullanılan bir genç olarak göstermeye çalışanlar var. Etkinliğin tabii ki bir organizasyonu vardı ama nasıl bir organizasyon? Ben bunun tam bir acemi organizasyonu olduğunu söylemeliyim. Menemen Olayı’nı Konya’da şehir meydanında bir tiyatro olarak anacaktık. Bir arkadaş Kubilay, bir arkadaş da Derviş Mehmet olacaktı. Diğerleri de askerler, müritler vs. olacaktı. Bizim içinse maddî sıkıntı ön plandaydı. Derviş Mehmet için takma sakala ihtiyacımız vardı ve bu da para demekti. Biz de masraftan kaçınmak için zaten sakallı olan bir arkadaşımızı bu role getirmeye karar verdik. Fakat bu arkadaşımız ailesi izin vermediği için evden çıkamayınca bir şey yapamadık.

Yine çok organize bir iş de benim son on beş dakikada yazdığım metnin bilgisayardan çıktısını almamdı. Pankartın son anda yetişmesi de yine bu acemi organizasyonunun parçasıydı. İşin içerisinde böyle bir organizasyon vardı yani.

Kubilay’ı, 84 yıl önceki faşist, gerici baskıların bugünkü benzerlerine tepki göstermek için anıyoruz

TÜRKSOLU: Kubilay senin için ne ifade eder?

Mehmet Emin ALTUNSES: Kubilay’ı anmamızın sebebi, 84 yıl önceki faşist, gerici baskıların bugünkü benzerlerine tepki göstermek istememizdi. Pankartımızda da “Unutmayın ki her nerede gözü dönmüş bir Derviş Mehmet ortaya çıkarsa karşısında Türk Devrimi’nin bekçisi bir Kubilay bulacaktır” yazıyordu…

TÜRKSOLU: Atatürk Türkiye’si ile bugünleri kıyaslıyor musun? Sence gençlik neler yapabilir?

Mehmet Emin ALTUNSES: Şu an Mustafa Kemal’in kurduğu cumhuriyete karşı bir yaşam biçimi var. Görüşlere saygılıyız, faşizme karşıyız diyoruz ama bu sözlerimizle ne kadar uyumlu bir ortam var, biz ne kadar antiemperyalist tavır alabiliyoruz bunlar tartışılması gereken konular arasında. Bence hiçbir dünya lideri bir Mustafa Kemal olamamıştır.

Tek lider Mustafa Kemal’dir, öyle de kalacaktır

TÜRKSOLU: Yani devrimciliğine referans olarak başka isimleri değil de Atatürk’ü mü alıyorsun?

Mehmet Emin ALTUNSES: Mesela bir Deniz Gezmiş benim açımdan lider değildir. Onu daha çok bir yol arkadaşı olarak görürüm. Şunu her zaman söylerim: Tek lider Mustafa Kemal’dir. Öyle de kalacaktır.

TÜRKSOLU: Olaydan sonra paylaşılan fotoğraflarınla beraber Che’nin ‘Gülmek devrimci bir eylemdir’ sözü gündeme geldi. Sence gerçekten öyle midir?

Mehmet Emin ALTUNSES: Bu sözü kendi arkadaşlarımdan da üniversiteli abilerim, ablalarımdan da, diğer illerdeki arkadaşlarımdan da kullananlar çok oluyordu. Açıkçası ben de bu sözün sürekli tekrarına biraz esprili yaklaşıyordum. Onlar da “twitter”da paylaştığım fotoğrafıma yine bu sözü uygun görmüşlerdi. Ben de yanlış hatırlamıyorsam orada fotoğrafın altına, arkadaşlarıma da gönderme yaparak “Gülmek devrimci bir eylem demişler…” yazmıştım sanırım. İşte bu son “tweet”le beraber de söz yerine oturmuş oldu.

TÜRKSOLU: Biz seni moralli ve keyifli gördük. Aklımıza ‘Gençliğe Hitabe’ ve ‘Bursa Nutku’ geldi. Kendini orada Atatürk’ün hitap ettiği genç olarak hissediyor musun?

Mehmet Emin ALTUNSES: “Yolumuz Mustafa Kemal’in yolu, rehberimiz Bursa Nutku!” Sloganımız bu…

Mustafa Kemal çizgisinde mücadelemi kesinlikle sürdüreceğim

TÜRKSOLU: Atatürk’ün geleceği emanet ettiği kurum gençlik ve gerçekten de gençlik ayakta diyebilir miyiz? Önünde üniversite yılları var. Mücadeleni sürdürecek misin?

Mehmet Emin ALTUNSES: Bence gençlik ayağa kalkma çabasında diyebiliriz. Kendi adıma Mustafa Kemal çizgisinde mücadelemi kesinlikle sürdüreceğim. Son yaşadığımız olaydan sonra da benim ilk sözüm bu olmuştu. Biz bu faşist, gerici baskılara boyun eğmeyeceğiz, bu daha başlangıç mücadeleye devam demiştik. Üniversitede yoluma daha geniş çaplı bir biçimde devam etmeyi düşünüyorum.

TÜRKSOLU:Gezi sürecinin gençliğin fikirlerinin gelişmesinde etkisi oldu mu?

Mehmet Emin ALTUNSES: Gezi’nin başlangıç olarak gençliğin ayağa kalkması açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bir aylık süre içinde birçok grup Gezi direnişine dâhil oldu. Tüm muhalifler bir araya geldi fakat bu da bazı yönleriyle ters yansıdı.

TÜRKSOLU: Atatürkçü gençliğe, Türk gençliğine vermek istediğin bir mesaj var mı?

Mehmet Emin ALTUNSES: Her Türk gencinin yolunun Mustafa Kemal yolu ve rehberinin Bursa Nutku olması gerektiğini düşünüyorum.

Türkiye yeniden Atatürk devrimlerinin yoluna girecek

TÜRKSOLU: Konya devrimciliğin biraz daha zayıf göründüğü bir yer. Sizin mücadelenizle son günlerde bir anda ön plana çıktı. Bu konuda söyleyebileceğin bir şeyler var mı?

Mehmet Emin ALTUNSES: Konya’da gerçekten de muhafazakâr kesim ağırlıktadır. Ve Konya dışındaki arkadaşlarımın bakış açısında burası asla siyaset yapılabilecek bir değildi. Ama son bir sene içerisinde asla sokağa çıkmasını beklemediğimiz gençlik toplulukları bile sokağa çıkıyorlar. Mescid-i Aksa için nöbet tutanlar kadar farklı bir hareketlenme var. Geçen sene farklı illerden arkadaşlarımız buraya geldiğinde onlarla sohbet etmiştik. Biz de “Devrimin yeni kalesi Konya olacak” yazılı bir pankart hazırlamıştık. İnşallah öyle de olacak…

TÜRKSOLU: Türkiye’nin geleceğinden umutlu musun?

Mehmet Emin ALTUNSES: Gelecekten asla umutsuz değilim. Herkesin de öyle olması gerekir. Türkiye yeniden 1930’ların Türkiye’si olacak, Atatürk devrimlerinin yoluna girecek. Ben de Konya gençliği adına söz veriyorum.

TÜRKSOLU

Bir gönderi yayınlayabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş