“Amacımız Toplumsal Huzura Katkıda Bulunmak”

0 Yorum

Masterların (belli bir yaş üstü, profesyonelliği bırakmış sporcu) yaptığı spor karşılaşmasını hiç izlediniz mi? Tavsiye ederim. Çünkü yılların tecrübesini, sporcu zekasını, beyinin isteyip de vücudun yapamayacağı hareketlere karşılık alınan pratik önlemleri görecekseniz. Profesyonel futbol hakemliğim boyunca,  bu tip maçlarda çok görev aldım. Samimiyetimle söylüyorum, bu maçlar tadından yenmez. Sadece futbol değil, diğer branşlar için de geçerli bu söylediklerim. Ayrıca sosyalleşmeye de hizmet ediyor bu tip karşılaşmalar. Son dönemlerde, master organizasyonu yapan kuruluşların sayısında artış var. TÜMSO da (Türkiye Master Organizasyonları) bu kuruluşlardan bir tanesi. Asıl amaçlarının, “Toplumsal huzura katkıda bulunmak” olduğunu belirten TÜMSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kumbasar ile yaptığımız keyifli röportaja buyurun.

Röportaj: Uğur Temel

Fotoğraf: Zehra Yüksek 

 

“Bu organizasyonları siz yapın” dediler.

 

Uğur Temel(UT): TÜMSO’nun kuruluş amacı nedir?

Mustafa Kumbasar(MK): Sporun içinden geliyorum, atletizm ile uğraştım. Aktif spor yaşamımı noktalasam da, spordan kopmadım.  Arkadaşlarımızla bir futbol takımı kurduk. Halı sahalarda başlayan futbol serüveni, bir takım turnuvalarla devam etti. Bir zaman sonra master futbol organizasyonuna katıldık. Bu organizasyonda, bizce, doğru yürümeyen bir şeyler olduğunu gördük. Takım olarak, bize yapılan haksızlıklar- nasıl söyleyeyim- kural ihlalleri bizi çok rahatsız etti. Başka organizasyonlarda da hakkımızın yendiğini düşündük. Olay artık öyle bir noktaya geldi ki, bu organizasyonlarda olamayacağımıza karar verdik arkadaşlarımızla. Gördük ki sadece rahatsız olan biz değiliz, diğer takımlar da rahatsız. Çevremizden “Bu organizasyonları siz yapın.” şeklinde gelen teklifleri değerlendirdik arkadaşlarımızla. İşin alt yapısını oluşturduk ve üstüne koymaya başladık. Bizim gibi sıkıntı çeken diğer takımları da çağırdık ve oluşumu başlattık.

 

UT: TÜMSO’nun organizasyonları neler?

MK: TÜMSO’nun adı üzerinde master organizasyonları yapıyor. Birkaç kategorimiz var: İlki 37 yaş üstü, minyatür halı saha ligi. Bunu İstanbul’da oynatıyoruz. Yaklaşık beş sezondur devam ediyor, kalecisiz, beşer kişilik takımlar halinde minyatür kale (ufak kale). İkinci kategorimiz 40 yaş üstü lig. Bu ligde de ikinci senemiz. Kırk yaş lig zaten ülkemizin birçok yerinde, farklı kurallar ve saha büyüklüğünde, oynan bir lig. 50 yaş üstü organizasyonda da, dördüncü sezonu bitirdik. Bu organizasyonda, saha daha küçük, oynama süresi daha az. 14 takımlı bir lig bu. Tek hakemli, ofsayt kuralı uygulanmayan, sporcuların aileleri ile geldiği, sosyal bir organizasyon aslında bu lig.

 

UT: Bu organizasyonlara katılan takımlara ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

MK: Türkiye Master Spor Organizasyonları, sadece futbol gibi gözükse de tüm branşları da içine alan organizasyonları yapıyor. Bir sporcunun master sayılabilmesi için; aktif sporu bırakmış olması ve kırk yaşının üzerinde olması gerekiyor. Temel kurallarımız bu zaten. Tüm sporculara lisans çıkartıyoruz. Amacımız master sporcuların sağlığını koruyabilmek.

 

“Kuruluşumuzu, diğer organizasyonlardan ayıran en büyük özelliğimiz de, sponsor vasıtası ile verdiğimiz, sağlık hizmeti.”

 

UT: Turnuvalarınıza katılacak olanlardan sağlık raporu istiyor musunuz?

MK: Elbette. Sağlık raporunu, sağlık sponsorumuz Özel Şafak Hastanesi’nden alabiliyorlar. Özel Şafak Hastanesi, sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde, Türkiye Master Spor Organizasyonlarına sağlık sponsoru oldu. Tüm lisanslı sporcularımızı ücretsiz, lig başlamadan önce check-up’tan geçiriyorlar. Bu sponsorluk anlaşmasını çok önemsiyoruz. Bu tip organizasyonlarda, bu hizmet pek yok. Kuruluşumuzu, diğer organizasyonlardan ayıran en büyük özelliğimiz de, sponsor vasıtası ile verdiğimiz, sağlık hizmeti. Türkiye Master Spor Organizasyonlarının amacı; sporu diğer sosyal sorumluluk projeleri içine dahil etmek. Bunu, takım yöneticileri ve kaptanları ile yaptığımız toplantılarda, her zaman vurguluyoruz zaten. Bizim amacımız sadece futbol oynamak değil; futbol oynarken tanışmak, sosyalleşmek, yeni arkadaşlıklar edinmek.

 

UT: Sağlık sponsorunuz, maçlar esnasında da sağlık hizmeti veriyor mu?

MK: Geçen sene tek sahada hizmet verdik. Sağlıklı hizmet verebilmek için böyle yapıyoruz. Geçen sezon maçlarımızı, Sultangazi’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Cebeci stadında oynattık. Cebeci stadının özelliği, ambulans noktası olması. Zaten stad içinde 24 saat ambulans var. Sponsorumuzun sağlık desteği de, özellikle derbi maçlarda, sağlık hizmeti verdi.  Bu sene stad sayısı, yeni katılımlarla takım sayısı üçe çıktı: Cebeci stadı, Hidayet Türkoğlu stadı ve Anadolu Yakası’nda Sarıgazi statlarında maçlarımızı oynayacağız. Sağlık sponsorumuz, bu stadlardaki maçlarda, sağlık personeli ve ambulans hizmeti ile yanımızda olacak.

 

UT: Futbol sert bir spor. Allah göstermesin olası bir sağlık problemi esnasında sponsorunuz, bu sağlık probleminin tedavisini üstleniyor mu?

MK: Olası bir durumda, Allah göstermesin tabii, kişinin devlet sigortası yapılacak sağlık hizmetinin, özel hastanelerdeki farkını almıyor.

 

“Maçlarımızı yönetecek hakemleri, biz de sahada öğreniyoruz.”

 

UT: Hakem ihtiyacınızı nasıl karşılıyorsunuz?

MK:  TÜMSO, diğer organizasyonlarda yaşanan sıkıntıların yaşanmaması adına hakem ihtiyacını, Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinden karşılıyor.  Federasyon bünyesindeki il hakem kurullarına, maç saatlerini veriyoruz, il hakem kurulları atamayı yapıyor. Maçlarımızı yönetecek hakemleri, biz de sahada öğreniyoruz.

 

“ TÜMSO, World Master’s Games’in Asya ayağı olabilmek adına, geçen sene bu oyunları başlattı.”

 

UT: Gelelim, bu sene düzenleyeceğiniz İkinci Türkiye Master Oyunları’na. Nedir Türkiye Master Oyunları?

MK: Türkiye Master Oyunları, dünyada 1985 yılından beri düzenlenen “World Master’s Games” adı altında düzenlenen Master Olimpiyatları. TÜMSO, World Master’s Games’in Asya ayağı olabilmek için başvuruda bulundu.

 

UT: Asya ayağı olabilmek için TÜMSO’nun ne yapması lazım?

MK: World Master’s Games’in Asya’da bir partneri yok. Sitelerinde,” Asya ayağımız olmak ister misiniz?” gibi bir yazı okuduk. Bunun üzerine yazışmaya başladık World Master’s Games ile. Şartlarını sorduk. Gelen cevapta üç yıl üst üste organizasyonu yapmak ve son senesinde en az beş yüz oyuncuya ulaşma hedefinin olduğunu öğrendik. TÜMSO, World Master’s Games’in Asya ayağı olabilmek adına, geçen sene bu oyunları başlattı. Geçen sene Antalya Limak Limra otelde, 4 branşta yaptık: Futbolun 40 yaş ve 50 yaş üstü kategorileri, masa tenisi, ayak tenisi ve 10 bin metre ve yarı maraton. Ancak, kısa sürede Türkiye Master Oyunlarına hazırlandığımız için, aynı tarihlerdeki üç ayrı maraton sebebiyle maratonu iptal ettik.

 

UT: Bu oyunlar sadece erkekler için mi? Yoksa kadınların ve hatta tüm aile de katılabiliyor mu?

MK: Sadece erkekler değil. Örneğin; yönetim kurulumuzdan Cenk Laleli’nin eşi Ezgim Hanım masa tenisinde dereceye girdi. Master Games’de hem branş olarak önü açık hem de kadınların da yarışabileceği oyunlar olacak.

 

UT: World Master’s Games geçen sene nerede yapıldı?

MK: World Master’s Games geçen sene Yeni Zelanda’da yapıldı, 23 branşta,  25 bin sporcu katıldı.

 

UT: TÜMSO’nun, Türkiye Master Oyunlarını düzenlemekteki amacı ne?

MK: Biz geçen sene başladık bu işe. Her sene üzerine koyarak, branş ve sporcu sayısını arttırarak hem Türkiye’de bu oyunları standart haline getirmek hem de World Master Games’in Asya ayağı adayılık şartlarını yerine getirmek istiyoruz. İlerleyen yıllarda, eğer şartları yerine getirebilirsek, World Master’s Games Antalya niye olmasın?

 

UT: Türkiye Master Oyunları bu sene, nerede ve hangi tarihler arasında yapılacak?

MK: 3- 8 Ekim tarihleri arasında Antalya’da yapılacak. Branşlar; Futbolda 40 ve 50 yaş olmak üzere iki kategori, masa tenisi; 30 yaş  – 49 yaş aralığı ve 50 yaş üstü iki kategori; ayak tenisi 30 yaş ve 40 yaş üstü iki kategori, maraton da 35 yaş üstü her 5 yaş aralığında kategoriler açılacak.

 

“Bu maçların hepsi, canlı yayın ve spiker anlatımı ile internet üzerinden, tumso.org’dan vereceğiz”

 

UT: Türkiye Master Oyunlarını haricinde, organizasyonlarınız var mı?

 

MK: Türkiye Master Oyunlarının haricinde,  Türkiye Master Süper lig olarak yapılanmamız da var 40 yaş için. Bölgeler ve takım sayıları çok hızlı artıyor. Yapılacak hizmet çok büyük. Tüm maçlarımızı internet üzerinden spiker anlatımı ile verdik. Bence bu master organizasyonunda gelinebilecek en iyi noktalardan bir tanesi. Ekim ayının ortası itibariyle İstanbul’da, üç sahada 40 yaş üstü futbol organizasyonu, yine İstanbul Nakkaştepe’de 50 yaş üstü futbol organizasyonu başlayacak. Bu maçların hepsi, canlı yayın ve spiker anlatımı ile internet üzerinden, tumso.org’dan vereceğiz. Bu organizasyonların haricinde, Trakya’da, Doğu Karadeniz’de, Güneydoğu Anadolu’da ve Doğu Anadolu’da da liglerimiz Ekim’in üçüncü haftası başlayacak. Bu organizasyonların takım oluşumlarını tamamlıyoruz. Liglerimizi en az 5, en çok 9 takımlı yapamaya çalışıyoruz. Tüm maçlar, çift devreli lig şeklinde göre oynanıyor.  Bölgelerdeki birinci ve ikincileri için Nisan ayında Antalya’da Türkiye şampiyonası yapıyoruz. Bu şampiyonanın birincisini de uluslar arası bir organizasyona götürüyoruz.

 

 

 

 

 

“Toplumsal huzuru sağlamak için, amatör sporcuları destekleyip, bireyleri bir araya getirmek istiyoruz”

 

UT: TÜMSO’nun gelecek planları, amacı nedir?

MK: Yaş gruplarını arttırmayı düşünüyoruz. 60 yaş grubu futbolu için çalışmalarımız var. Sporun konuşulduğu bir röportajda şunu da söylemek istiyorum. TÜMSO’nun asıl amacı sosyal proje. Bir araya gelmek, birlikte vakit geçirmek, yeni arkadaşlıklar kurmak, spor yapmak. Belli bir yaşın üzerinde bireylere spor yaptırarak toplumsal huzuru sağlamak istiyoruz. Toplumsal huzuru sağlamak için, amatör sporcuları destekleyip, bireyleri bir araya getirmek istiyoruz. TÜMSO’nun asıl amacı budur.

Bir gönderi yayınlayabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş