‘Çanakkale’nin güler yüzlü çocukları olduk’

0 Yorum

Türkiye 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere gergin bir ortamda gidiyor. Özellikle Millet İttifakı temsilcilerine yapılan saldırılar dikkat çekiyor. Buna rağmen adaylar bir yandan da çalışmalarına devam ediyor.

ENİS DERDİMENTOĞLU

Seçimin renkli adaylarından birisi de Türkiye İşçi Partisi (TİP) Çanakkale adayı Ayfer Göl. Biyolog ve Çocuk Gelişimcisi olan Göl, ‘Kazdağları sincaplarındır’ diyecek kadar da çevreci. Ayfer Göl ile adaylığını, çevreci çalışmalarını ve Çanakkale için yapacaklarını konuştuk.

Neden TİP’ten aday oldunuz? TİP ile yollarınız nasıl kesişti?

TİP 2017 kuruluşundan bu yana dikkatimi çeken bir partiydi. Tabanda söyleneni mecliste korkusuzca dile getirebilen ve parti teorisi dünyayı okumama denk gördüğüm bir parti.

Seçimlerde nasıl bir sonuç bekliyorsunuz? Çanakkale insanı size nasıl yaklaşıyor?

Seçimler hepimiz için sürpriz olacak. İstatistiği olmayan bir partiyiz bu seçimlerde dolayısıyla bir kıyas şansımız tam anlamıyla olamıyor. Fakat insanların yaklaşımı varlığımızın ne kadar ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Umarız sandıklara da yansır bu sonuç. Çanakkale’de ise evin çocukları gibi karşılanıyoruz. Genç Güler yüzlü çocukları olduk Çanakkale’nin.

Çanakkale’de neleri değiştireceksiniz? Neler kalacak?

Sadece Çanakkale değil ülke genelinde değişime çok ihtiyaç var. Çanakkale ise yurdun her yeri gibi birçok açıdan özel bir il. Tarih, ekoturizm, kültür, tarım, sayısız alanda yüksek standartlarda yaşam alanı olabilecek bir il. Fakat kötü politikalarla harap edilmeye çalışılıyor. Maden şirketleri, RES’ler doğa talanları son derece gündemde biliyorsunuz. Karşısında olmaya devam edeceği ve yerine insanca yaşayabileceğimiz ve toprağında değerini bilen tarımsal, hayvansal üretim hanelerle bölgeye değer katabiliriz. Maden şirketleri ile talan ettirmeyeceğiz ülkenin akciğerlerini. Ayrıca çocuklar için sanat, kültür, bilim adına çok fazla çalışmaya ihtiyaç var. Eğitim alanları çok yetersiz .

Biyolog olduğunuzu biliyoruz. Temiz tarım, temiz balıkçılık ve hayvancılık ile ilgili ne gibi çalışmalarınız var?

 

Biyolog ve çocuk gelişimciyim. Yıllardır pestisit kullanmadan bölgenin yerel ürünlerinin yetiştirilmesine dair üretimler yapmaya çalıştık. Kazdağı endemik bitkilerini tanıma ve koruma çalışmalarımız var. Ayrıca çocuklarla yaşam becerilerini geliştirmek adına orman okulu pedogojisi ile dış mekan oyun alanları tasarlayıp bölgeye katkı sunmaya çalışıyoruz.

10 yıldır Çanakkale Bayramiç’de yaşıyorsunuz. KazDağları’nın başına gelenlere takından tanıksınız. Bu konuda neler yapacaksınız?

Tekrar söylüyorum ki Kazdağları sincaplarındır! Biz uzun süredir Kazdağı Koruma Derneği, Kazdağı kardeşliği ve bölge halkı olarak talanı engellemeye devam ediyoruz. Maden şirketleri değil bölgenin değerlerini ön plana çıkaracak ve ekolojik dengeyi bozmadan, sağlığımızı bozmadan yaşayabileceğimiz şekilde üretimhaneler var etmek istiyoruz.

Çanakkale CHP’nin kalelerinden biri Çanakkale’nin yüzde 60’ı CHP’ye oy verdi. İbreyi kendinize nasıl çevireceksiniz?

CHP ya da diğer partiler. Her birinin bugüne kadar alternatifi olmadığı için oy verildi çoğu kişi tarafından. Biz alternatif olduğumuzu düşünüyoruz. Bir seçimde her şeyi değiştiremeye biliriz ama yolumuz uzun, sebatla devam edeceğiz.

Yerel tohum vurgusu yapıyorsunuz. Yerel tohum neden önemli? Bu konuda sizin çalışmalarınız var mı?

Yerel tohum ve daha doğrusu genetiği bozulmamış, sağlığımızı tehdit etmeyen, zirai ilaçlar kullanmak için üretilmiş tohum olmayan tohumları tercih ediyoruz. Bu bağlamda bölgenin önemli ürünlerinden susam, nohut ve tıbbi aromatik bitkileri üzerine çalışma yapıyoruz.

 

Bir gönderi yayınlayabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş