‘Önceliğimiz avukatlık mesleğinin sorunlarını çözmek’

0 Yorum

Dünyanın en büyük 2. Barosu olan İstanbul Barosu’nda seçim rüzgarları sert esiyor. 56 bin avukatın kayıtlı olduğu baronun Genel Kurulu 22-23 Ekim’de yapılacak. Seçimlerdeki 9 adayın 3’ünü kadın adaylar oluşturuyor.

ERCAN KÜÇÜK

Mevcut baro başkanı Mehmet Durakoğlu’nun yeniden aday olmayacağını açıklamasından sonra İstanbul Barosu’ndaki seçim iyice kızıştı. Röportajlık olarak İstanbul Barosu’nun kadın adaylarına mikrofon uzattık.

Önce Avukat Grubunun başkan adayı Av. Elif Görgülü 30 yıldır avukatlık mesleğini icra ediyor. Bunun 20 yılını Staj Eğitim Merkezi’nde (SEM) geçiren Görgülü, şu anki mevcut yönetimde de Yönetim Kurulu üyeliği yapmaktadır. Düzenlediği etkinliklerde genç avukatların çoğunluk olmasıyla dikkat çeken Av. Elif Görgülü’nün sorularımıza verdiği cevaplar şu şekilde:

BARO YÖNETİMİ ÜYELERİ ARKASINA ALAMADI

Neden aday oldunuz? Önceki dönemlerde ne eksikti? Sizin öne çıkan projeleriniz neler?

Avukatlık mesleğimin 30 yıllık bir geçmişi var, her zaman sahada oldum ve yanı sıra baroya da katkı vermek için 20 yılımı Staj eğitim merkezinde geçirdim. Bu 20 yılın bana iki önemli katkısı oldu: üniversiteyi yeni bitirmiş avukat adaylarının hayallerini, kaygılarını ve sorunlarını yakından tanıdım. Ve baronun da yıllar boyunca değişen yönetimlerle değişen çalışma tarzını gördüm. Son dönemde ülkedeki rejim değişikliği yargıyı tümüyle yürütmenin etkisi altına alırken buna en gür sesle karşı çıkılmasına inandım. Ancak bir yıla yakın süredir üyesi olduğum yönetim kurulunun yeterince aktif olmadığını, üyeleri arkasına alamadığını, bazı konuları nadasa bıraktığını gördüm. Ve bu durumun da üyelerin politik görüşleriyle ilgisi olduğunu düşündüğüm için gruptan ayrıldım.

Baroda eksik olan şey dinamizm, tepkisellik ve sorunların derinliğini kavramaktaki yetersizlik. Biz dinamik bir ekibiz ve adımıza uygun olarak birinci önceliğimiz avukatlık mesleğinin sorunlarını çözmek. Bu konuda hızla ve kalıcı çözümlere ulaşmayı hedefliyoruz. Seçildikten sonra ilk 100 günde yapacaklarımızı açıkladık. Bilinen sorunların çözümleri yanında grubumuza ait projelerimiz de var ve çok ilgi görüyoruz.

En önemli projelerimizden bazıları şunlar;

BARO KÜLTÜR MERKEZİ VE BAROPARK

-CMK eğitimlerini staj eğitimi içine almak, CMK ücretlerinin güncellenmesini sağlamak ve bunların dağıtımında genç meslektaşlara öncelik tanımak

-Eğitim projelerini günün gereklerine uygun, toplumsal ve teknolojik gelişmeleri de kapsayacak şekilde toplamak ve Eğitim Akademisi adı altında meslektaşlarımıza ulaştırmak

-Mobbing ve taciz olaylarıyla ilgili özel bir birim kurmak ve bu tür sorunları olan meslektaşlarımıza psikolojik destek dahil her türlü yardımı yapmak

-Stajyer meslektaşlarımızın kamu hizmetlerinden “öğrenci” sayılarak yararlanması için gerekli girişimlerde bulunmak

-Meslektaşlarımızın sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için Baro Kültür Merkezi ve Baropark’ı hayata geçirmek için çalışmalara başlamak

-Baronun merkez ve komisyonlarını daha aktif hale getirmek, bütün meslektaşlarımızın ihtiyaç duydukları anda baroya erişebilir olmalarını sağlamak gibi..

-Avukatların yargıdaki etkisini ve saygınlığını artırmak için neler yapacaksınız?

Buna önce hepimizin inanması gerekiyor. Bütün üyelerimizle iletişim içinde olmak ve birlikteliğimizin en büyük gücümüz olduğunu kabul etmeleri için uğraşmak da.. İstanbul Barosu dünyanın en kalabalık barosu. Hiçbir kurumun bu kadar iyi eğitimli ve sayıları nerdeyse 60 bini bulan üyesi yok. Bu büyük gücümüzü dönüştürmemiz ve hem mesleğimizi hem baromuzu eski saygınlığına kavuşturmamız gerekiyor. Meslektaşlarımızın önce en küçük ve hızla çözümlenen sorunlarından işe başlıyoruz. Çözüldüğünü gördükçe baroya güvenleri artacaktır. Öte yandan her gün karşılaştığımız hukuksuzluklar konusunda daha aktif ve tepkisel olacağız. Prensibimiz sorunlara yaklaşırken diyalogu denemek, olmadığında da konuyu ortada bırakmadan hemen bir sonraki eyleme geçmek. Hızlı, kesin ve kararlı davranmanın birçok sorunu önleyeceğine ve var olanları da çözeceğine inanıyoruz.

-Hukuk fakültelerinin sayısı ve eğitim kalitesi çok tartışılıyor. Hatta kapatılmaları konuşuluyor. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

ÖNCE AVUKAT grubu olarak bu kadar çok hukuk fakültesi açılmasına ve her yıl binlerce mezun verilmesine karşıyız. Her ile bir üniversite projesi de bu kadar çok vakıf üniversitesi kurulması ve her birinin içinde bir hukuk fakültesi bulunması gerçekten çok üzücü. Hukuk eğitimi kapsamlı ve zor bir eğitimdir. Çok iyi yetişmiş, deneyimli öğretim üyelerince verilmelidir. Ayrıca hukuk mezunları hemen avukat olamıyor bir yıl staj yapmaları ve sonrasında da CMK eğitimi almaları gerekiyor. Bu kadar çok sayıda mezunun kaliteli eğitim ihtiyacının karşılanması mümkün değil. Nitelikli hoca bulunmayan ve kaliteli eğitim veremeyen fakültelerin kapatılması ya da öğrenci sayısının azaltılmasında yarar görüyorum.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN ARKASINDA DURACAĞIZ

-Bir kadın başkan adayı olarak seçilirseniz kadın hakları ve kadın mücadelesi için baroda ne tür çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz?

Baromuzun bugün de en iyi çalışan merkezlerinden biri kadın hakları merkezimiz. Merkezimiz kadın haklarını savunan bütün sivil toplum kuruluşlarıyla yakın ilişki içinde. Gerektiği her zaman kamuoyuna dönük tepki vermek ve/veya hak savunucusu STK’lara hukuk desteği vermek konusunda aktif çaba harcıyor. Baro üyelerimiz de nüfus açısından bakarsanız Türkiye nüfusuna benziyor, kadın üyelerimizin sayısı erkek üyelerimizin sayısından çok. Bizim en önemli projelerimizden biri de mobbing ve taciz konusunda çalışacak ayrı bir birim kurmak. Bu birimin hem meslektaşlarımızın hem de kadınların uğradıkları mobbing ve tacizler konusunda destek sağlayacağını düşünüyoruz.

Kadınların büyük uğraşlarla Medeni Kanun ve TCK’da kazandıkları haklardan geriye götürülmek istenmesine karşı daha aktif bir direnç göstereceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nin ve ona bağlı olarak çıkarılmış olan 6284 sayılı yasanın arkasında duracağız.

-Büyük hukuk bürolarının rekabeti ve çalışma alanlarının daralması nedeniyle bazı avukatların bürolarını kapatmak zorunda kalması avukatların gündemleri arasında yer alıyor. Siz buna yönelik neler yapmayı planlıyorsunuz?

Avukatlar İçin yeni iş alanlarının açılması için mücadele vereceğiz. Ayrıca avukatların birlikte dayanışma içinde işbirlikleri yapabilmesi için mücadele vereceğiz Avukatlarımızın ekonomik problemlerinin çözümü noktasında yargılamaların daha kısa sürmesi, icra dairelerinin daha hızlı çalışan çözüm ortakları olması noktasında mücadele vereceğiz. Avukatın saygınlığını ve onurunu koruyan insanca yaşaması için gerekli tüm önlemleri alacağız .

-Seçimin kazananı olduğu gibi kaybedeni de olacak. Kaybeden grupların ve bu gruplardaki isimlerin baroda temsil edildiklerini düşünüyor musunuz?

Baro yönetimi gönül işi, ekibimiz ya da diğer gruplarda olan herkes bunun gönüllü yapılan bir iş olduğunu bilerek aday oluyor. Dolayısıyla meslektaşlarımızın güvenini kazanan bir ekip yönetime geliyor, diğer gruplara mensup adaylar işlerine devam ediyorlar. Baro bütün üyelerini temsil eden bir kurum olmalı. Yönetime gelen ekip herhangi bir siyasi partinin arka bahçesi olmamalı. Şu kişiler bu gruptaydı, onların beklentileri bizi ilgilendirmez dememeli. Biz ilk günden beri kapsayıcı bir baro için çalışıyoruz, bütün üyelerimizin beklentileri ve şikayetlerine karşılık vermek için çalışacağız. Ayrım yapmadan onların hayatlarını kolaylaştıracak adımlar atacağız diyoruz.

Bir gönderi yayınlayabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş