“Bayan hakem olmanın avantajlarını daha çok yaşıyorum”

0 Yorum

Futbol hakemliği zor iştir. Seyircinin ekranda defalarca seyrettiği pozisyonda saliselik karar vermek zorundadır hakemler. Verilen karara mutlaka itiraz edilir ve üstelik bu memleketin yarısı hakem, diğer yarısı da teknik direktördür. Erkeklerin hegemon olduğu futbol dünyasında, kadın hakem olmak zordur zaten. Ancak 20 yıllık futbol hakemi Serpil Hoca, bu zorluğu avantaja çevirmeyi bilenlerden. Şu aralar İzmir’de kurulu, Master ve Veteranlar Futbol Hakemliği Dayanışma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Serpil Ateşçi Temel ile futbol hakemliğini, master ve veteran futbolunu , Master ve Veteranlar Futbol Hakemliği Dayanışma Derneği’ni konuştuk. İzmir’in imbatında gerçekleştirdiğimiz futbol sohbetine buyurun.

Röportaj: Uğur Temel
Fotoğraf: Ümit Karaefe

 

“YİRMİ SENELİK HAKEMİM”

Uğur Temel (UT): Kaç senelik hakemsiniz hocam?

Serpil Ateşçi Temel (SAT): Futbol Federasyonuna bağlı olarak 20 sene hakemlik yaptım. Faal hakemliği bıraktıktan sonra, 2 senedir de Master ve Veteranlar Futbol Hakemliği Dayanışma Derneğin çatısı altındayım.

 

 UT: Erken başlamışsınız hocam hakemliğe.

SAT: 1994’de Lise’ye başladığım yıl başladım. 18 yaşımı doldurmadığım için babamın izni ile başlayabildim.

 

“DERNEĞİMİZ SPORTİF HAYATTAN VE HAKEMLİKTEN KOPMAMAK İÇİN KURULDU”

 

UT: Master ve Veteranlar Futbol Hakemliği Dayanışma Derneği ne zaman kuruldu?

SAT: 2016’nın Nisan ayında kuruldu.

 

UT: Derneğin kuruluş amacı ne?

SAT: Hakemliği seven, bırakmak istemeyen arkadaşlarımızın kurmuş olduğu bir dernek bu. Sportif hayattan ve hakemlikten kopmamak için kuruldu. Derneğin kurucuları Hakan Küçükturan ve Mustafa Kaçaro. Mustafa Hoca aynı zamanda kurucu başkanımız. Şu andaki başkanımız Hakan Küçükturan.

 

UT:  Master ve Veteranlar Futbol Hakemliği Dayanışma Derneği kaç hakem var?

SAT: 22 kişilik bir ekibiz. 22 kişinin içinde üçü de bayan. Ben de Master ve Veteranlar Futbol Hakemliği Dayanışma Derneği’nin Genel Sekreteriyim.

 

UT: 22 kişi çok ciddi bir rakam.

SAT: Haklısınız, gerçekten de sayımız iyi. Destekçilerimizle de her gün büyüyoruz. Sadece İzmir değil, başka illere de maça gidiyoruz. Geçtiğimiz Nisan ayı içerisinde Orta Anadolu Master Futbolcuları için düzenlenen Atatürk Bahar Turnuvası’nda, bizim Master ve Veteranlar Futbol Hakemliği Dayanışma Derneği hakemleri görev aldı. Bu turnuvayı düzenleyen Yavuz Durumel’in, Cengiz Şenay’ın ve Rıdvan Şirvani’nin derneğimize destekleri  için teşekkür ederim.

 

UT: Anladığım kadarıyla maç trafiğiniz yoğun. Hakem atamalarını nasıl yapıyorsunuz?

SAT:  Hakem atama sorumlumuz, başkan yardımcımız, Tolga Özgülen. Tolga Hoca; atamaları yaparken ince eleyip sık dokuyor. Maça göre, maçın yerine, saatine göre bizim de hakemlerimizin maça çıkma sayısına göre atamalar yapılıyor.

 

UT: Ciddi bir çalışma sonrası yapılıyor yani atamalar?

SAT: Çok ciddi bir çalışma gerekiyor. Biliyorsunuz ki Masterlar 40 yaş üstü futbolcular. Onların ruhuna inebilmek çok önemli.

 

UT: Derneğinize maçlar size nasıl geliyor?

SAT: Kuruluşumuzun üzerinden az zaman geçmesine rağmen, maçlarını bizim yönetmemizi isteyen Master ve Veteran takımı çok. Bizimle bağlantıya geçiyorlar, uygun şartlar oluşursa, Master ve Veteranlar Futbol Hakemliği Dayanışma Derneği hakemleri olarak görev alıyoruz o maçta. İzmir dışından da davet alıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Aksaray’a, Türkiye Master Şampiyonasına gittik örneğin. Aksaray’da Süper kupa finali vardı. Onu yönettik .

 

“GENÇ HAKEMLER MASTERLAR’IN RUHUNU ANLAYAMIYORLAR”

 

UT: Master futbolcular, faal hakemler varken niçin sizi tercih ediyorlar?

SAT: Az önce de söylediğim gibi; 40 yaş üstü futbolcular Masterlar. Onları anlayabilmek, ruhuna inebilmek çok önemli.  Faal ve genç hakem kardeşlerimiz o frekansı yakalayamıyorlar. Hem yaşlarının genç olması hem de tecrübe işin içine girince bizleri tercih ediyorlar.

 

UT: Master ve Veteranlar Futbol Hakemliği Dayanışma Derneği hakemlerinin yaş ortalaması kaç?

SAT: Derneğimizin hakemlerinin yaşları da Master oyunculara yakın. Örneğin ben 38 yaşındayım. Ama aramızda HİF(Herkes İçin Futbol – hakemliğe girişin birinci basamağı-) hakemliğinden ayrılmış 22 yaşındaki Baran Can kardeşimiz de var. Siz de hakemlik yapmışsınız bilirsiniz. Hakemlik aşktır. Aşık olmazsanız yapamazsınız. Düşünsenize; evliyim, çocuğum var. Ama hafta sonları; “Haydi ben maça gidiyorum.” diyerek maça gidebiliyorum, maç nerede olursa olsun.

 

“HAKEMLİKTE PARA İKİNCİ PLANDADIR”

 

UT: Serpil Hocam hakemlik için bir deyim vardır: “Hakemin parası pul, eşi duldur.” derler. Gelelim işin para kısmına. Emeğinizin karşılığını alıyor musunuz?

SAT: Aslında emeğimizin karşılığını alamıyoruz.  Ama hakemlikte inanın para ikinci planda. Hakemliğe gönül vermiş kime sorarsanız sorun “Bu işten para kazandım.” demez. Amatör maç ücretinden daha az para alıyoruz. Ancak il dışına çıktığımız zaman sadece konaklama parası turnuvayı düzenleyen kişilere ait olmak üzere, maçlara gidiyoruz. Yol paramızı da biz kendi cebimizden karşılıyoruz.

 

“MASTERLARDA, GENELDE, SAHA İÇİ OLAY YAŞAMIYORUZ.”

 

UT: Gelelim saha içerisine. Ne yazık ki saha olayları futbolun ayrılmaz parçası. Sizin yönettiğiniz maçlarda durum nasıl? Yaptırımınız var mı?

SAT: Bayan olarak evet. Bunun yanı sıra –birkaç küçük olay haricinde- Masterlar’da herhangi bir olayla karşılaşmıyoruz. Zaten Master liglerinin kendine has kuralları var. Bir oyuncu disiplin cezası alırsa, yani ihraç edilirse, ihraç sebebine göre cezasını alıyor. Zaten bizlere maç öncesi esame listesini (takımda yer alan futbolcuların isminin olduğu liste) tüm oyuncuların kimliklerini bize getiriyorlar. Her maç sonunda bizler de maç raporu düzenliyoruz.

 

UT: Güvenlik nasıl sağlanıyor hocam?

SAT: Ne yalan söyleyeyim güvenlik yok maçlarda, herhangi bir kolluk kuvveti yok. Ancak maçı düzenleyen kurum yada kişiler zaten saha içinde. Zaten aşırı güvenliği gerektirecek bir ortam da yok.

 

“MASTER MAÇLARINDA SÜRE 30 DAKİKAYI GEÇMEMELİ.”

 

UT: Master maçlarının süresi ne kadar?

SAT: Turnuvasına ve maçına göre değişiyor ama bence master maçlarının süresi 30 dakikayı geçmemeli. 25- 30 dakikadan sonra, beyine oksijen gitmeyince, çeneye vuruyor iş. Konuşmalar ve itirazlar artıyor. En fazla 30 dakika olmalı ki master futbolcuları da bunu söylüyor zaten: “Hocam bize yarım saten fazlası sıkıntı” diyorlar.

 

“EŞİM EN BÜYÜK DESTEKÇİM VE ELEŞTİRMENİM”

 

UT: Evli bir kadınsınız. Eşinizin sizin hakemliğinize bakış açısı nasıl?

SAT: Eşim eski futbolcu olduğu için, hakemliğimi çok destekliyor. Eşim yurt dışında, Almanya’da, Schalke’de futbol oynamış. Futbolu biliyor. Benim en büyük destekçim eşim.

 

UT: Eşinizin eski futbolcu olduğunu söylemiştiniz. Eşiniz yönettiğiniz maçlara geliyor mu?

SAT: Geliyor, gelmez olur mu hiç? Eşim en büyük destekçim olduğu kadar en büyük eleştirmenim aynı zamanda.

 

UT: Performansınızı nasıl buluyor peki?

SAT: Ligdeki bir çok erkek hakemden daha iyi olduğumu söylüyor.

 

UT: Futbolcular eşinizi tanıyorlar mı?

SAT: Kuşadası’nda düzenlenen bir turnuvaya ailece gittik tüm hakemler olarak. Oradaki turnuvada eşimi tanıyorlar. Hatta bazen eşime takılıyorlar “Enişte hoş geldin.” diyerek.

 

“BAYAN HAKEM OLMANIN AVANTAJLARINI YAŞIYORUM”

UT: Hocam, çok güzel bir hanımefendisiniz. Kadın hakem olmanın avantajları – dezavantajları nedir?

SAT: Öncelikle iltifâtınız için teşekkür ederim. Zaman zaman sıkıntı olsa da bayan hakem olmanın avantajlarını daha çok yaşıyorum. Bayan hakem olunca, oyuncularda bir noktadan ileriye gitmiyorlar. Master ve Veteranlar Futbol Hakemliği Dayanışma Derneği’nde üç kadın hakem var; ben, Özlem İlkme Kayan ve Duygu Kalkan. Maçlara bazen isim olarak bizleri davet ediyorlar.

Bir gönderi yayınlayabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş