GazeteBilim: Dogmatizm ve postmodernizm değil bilimsel, doğru, eleştirel bilgi

0 Yorum

Türkiye yeni bilim platformuna kavuştu. GazeteBilim, yıllarca bilim yayıncılığı yapan Emrah Maraşo’nun öncülüğünde kuruldu. 1 Mayıs’ta yayına başlayan GazeteBilim’i Emrah Maraşo ile konuştuk.

ERCAN KÜÇÜK

Emrah Maraşo yılladır bilim yayıncılığı yapıyor. Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı Bilim Ütopya dergisinden ayrıldıktan sonra bu alanda çalışmalarına devam edeceğinin sinyallerini vermişti. Bir süredir bunun çalışmalarını yapan Maraşo, 1 Mayıs’ta GazeteBilim’i yayına soktu. Maraşo ile hedeflerini, yapacaklarını konuştuk.

GazeteBilim yolculuğu nasıl başladı?

Şubat ayında anlayış farklılıklarımız nedeniyle Bilim ve Ütopya Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği’nden istifa ettim ve ardından uzun zamandır aklımda olan bağımsız, dijital bir bilim mecrası kurma fikrini hocalarım ve arkadaşlarımla birlikte hayata geçirme kararı aldık. İki ay gibi çok kısa bir sürede Yayın Kurulumuzu, Yürütme Kurulumuzu, Haber ve Çeviri Birimimizi kurduk ve anlamlı bir günde, 1 Mayıs’ta yayına başladık.

Okurlara ne vaadediyorsunuz?

Okurlarımıza öncelikle bilimin, felsefenin, teknolojinin, kültürün, sanatın, edebiyatın, gastronominin ve çocuklara yönelik içeriklerin uzmanlarından bilimsel, doğru, eleştirel bilgiyi vaadediyoruz. Adımız GazeteBilim ve bilimi odağımıza alacağız fakat saydığım diğer alanlar GazeteBilim’de ağırlıklı olarak yer alacak, süs olarak değil. Sade, kısa, anlaşılır yazılara, videolara, podcastlere yer vereceğiz.

Okur GazeteBilim’e baktığında ne bulacak?

Okurlarımız GazeteBilim’de hakiki anlamıyla kendilerine katkı yapacak içerikler bulacaklar. İstiyoruz ki bilim birikimimiz toplumla buluşsun. Bilim toplumsallaşsın. Sözünü ettiğim faaliyetin sonsuz bir zaman, çaba ve emek gerektirdiğini biliyoruz ancak biz bu uğurda bütün enerjimizi harekete geçirmek ve bunu da okurlarımızla birlikte yapmak istiyoruz. Okurlarımızla birlikte derken bunun altını özellikle çiziyorum çünkü GazeteBilim fikir aşamasındayken bile kolektif bir karakterle doğdu. Bütün kurullarımızda yer alan hocalarımızın ve arkadaşlarımızın hepsi GazeteBilim’e gönüllü emekle katkı yapıyorlar. Geleceğe dair umudumuzun dayanağı işte tam da burası. Mayamızda elbirliği, dayanışma, omuz verme kültürü var ve bu, dalga dalga büyüyecek. Okurlarımız GazeteBilim’de bir kesimi, bir ekibi değil ülkemizin bilim ve aydınlanma birikiminin tümünü bulacaklar. Elbette bunu manifestomuzda ilan ettiğimiz ilkelerimiz çerçevesinde yapacağız. Yani Atatürk’ün “hayatta en gerçek yol gösterici bilimdir” şiarı doğrultusunda, dogmatizm ve postmodernitenin hiçbir türüyle uzlaşmayarak, bilime bakışta dünya uluslarının ve yurttaşlarımızın mutluluğunu, kamunun çıkarlarını esas alarak…

Diğer bilim dergileri ve sitelerinden farkınız ne?

Öncelikle biz bilim ve eleştirel düşüncenin gelişmesi için uğraşan kurumları, dergileri ve siteleri dostumuz olarak görüyoruz, rakibimiz olarak değil. Bunu da bütün içtenliğimizle söylüyoruz. Tabi yeni bir kuruluş olduğumuz için bir amacımız ve farkımız olması da gerekiyor çünkü bilim yayıncılığına katmak istediğimiz yeni şeyler var. İlk olarak biz bilim insanlarının, aydınların, bilim gönüllülerinin yani bilim için profesyonel ya da amatör olarak çaba gösterenlerin ve bir şey yapmak isteyenlerin öz yayın organı olmak istiyoruz. Yine bununla bağlantılı olarak GazeteBilim’de ele aldığımız konularda o konuyu çalışan, kafa yoran, uğraşan insanlar yazsın, konuşsun istiyoruz. Amacımız onların öne çıkması. Öbür türlü bilim ve toplum buluşması amacını nasıl hayata geçirebiliriz ki? İkincisi biz bilimin yalnız bırakılmasını doğru bulmuyoruz. Manifestomuzda da yazdık. Bilim felsefeyle, sanatla, kültürle birarada yürümediği ve bunlar birbirinden koparıldığı müddetçe kapsayıcı bir aydınlanmacı toplumsal bilincin oluşması mümkün değil. O nedenle GazeteBilim, sadece bilim yayıncılığı yapan bir organ olmayacak. Aynı zamanda bu alanların birbirini anladığı, izlediği, eleştirdiği, önerdiği ve kucaklaştığı bir zemin olacak. Bunun da bir mantığı var: Dünya bir yanıyla çürüyen bir yeni ortaçağ içinde acı çekerken diğer yanıyla yeni dünyanın doğum sancıları yaşanıyor. Yeni ortaçağın olduğu her yerde yeni bir rönesans da olacaktır. Yani bilimin, felsefenin, sanatın ve kültürün el ele yürüdüğü yeni bir insanlık kültürü… Biz bu anlayışın Türkiye’deki temsilcisi olmak istiyoruz.

Yazarlarınız ve ekibiniz kimler?

Yayın Kurulumuzu ve Yürütme Kurulumuzu gazetebilim.com.tr’de ayrıntılı olarak yazdık. Haber ve Çeviri birimimizi de ekleyeceğiz sitemize. Hepsi de çok nitelikli ve çok şey öğreneceğimiz aydınlar. Ana hatlarıyla şunu diyeyim: GazeteBilim’i hocalarımız ve arkadaşlarımız var etti.

GazeteBilim nasıl bir bilim yazarlığı ve bilim okurluğu getirecek?
Biliyorsunuz dijital medya geleneksel medyayı her gün yerinden ediyor. Biz de bu mantığa uyarak ama içeriklerimizin kalitesinden de taviz vermeyerek, bunu da uzmanlıkla birleştirerek bir bilim yazarlığı ve okurluğu anlayışına katkıda bulunmak istiyoruz. Bunun için koşullar elverişli. Ülkemizde son derece dinamik bir bilim okur-yazarlığı ve yayıncılığı var. Biz de onun bir parçasıyız ancak amacımız yeni bir yol açmak ve özellikle burada etik değerlere özen göstermek. Sonuç olarak GazeteBilim daha çok bilim yazarı ve bilim okuru olsun diye uğraşacak. Sizin aracılığınızla bizi okuyan herkesi GazeteBilim’e yazı göndermeye ve gazetebilim.com.tr’nin okuru olmaya davet ediyorum.

 

Bir gönderi yayınlayabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş