‘Taş fırınım bana bir şey olmaz’

0 Yorum

Berna Laçin 19.10.2014

Fotoğraflar: Barış ACARLI

GAZETEVATAN – PAZARVATAN

Bu hafta, Tamer Karadağlı, çok büyük bir motorsiklet kazası yaptı. Gece yarısı Twitter’dan haberi ilk aldığımda, bunun bir sosyal medya spekülasyonu olabileceğine ihtimal vererek hemen Tamer’i aradım. Ne yazık ki ses yoktu. Kaza doğruydu, çok şükür ki Tamer ucuz atlatmış, sadece el bilekleri kırılmıştı. Peki sadece şans mıydı? Sevgili arkadaşıma yaptığım hasta ziyareti sonrası, kazaya dair merak edilenleri konuştuk.

Ne zamandır motor kullanıyorsun?

30 yıldır. Usta bir sürücüyümdür. Ama “biliyorum” demem. Hala eğitimlere katılıyorum ve yeni şeyler öğreniyorum. Böyle bir kazadan sonra da bu bilgilerim sayesinde ayaktayım.

– Gözünün önünden neler geçti o saniyelerde?

Hayatım geçmedi. Kaza yaptığımı anladım ve kurtarmak için kontrollü kaldım. Önce, önümdeki arkadaşımın tekerinin kaydığını gördüm. O sırada benimkinin kaydığını farkettim. İyi ki ben öndeydim. Arkada 30 tane motorcu vardı ve herkesin kıyafet donanımı benim kadar sağlam değildi. Başkasının başına gelseydi, sonuç daha ağır olabilirdi,

– Daha önce böyle kazalar yaşadın mı?

Her motorcu bir kere düşer. Ben de ufak tefek düşmeler yaşamıştım ama böyle bir kaza geçirmedim daha önce.

Ülkemiz bir ‘muz cumhuriyeti’ değil

– Yolda zeytinyağı varmış diye duydum, doğru mu?

Evet doğru. Gemlik tarafında kaza oldu. Tabii oralar zeytincilik ve zeytin yağı üretim bölgeleri. Yolun yağlı olabileceğini hesap ederek yol alıyordum ama tabii yolun vıcık vıcık zeytinyağı kaplı olacağını tahmin edemezdim. Bu ülkede çocuklar başına keçi düşüp ölüyor, ben de zeytinyağında kaydım. Ama bunların normalleştirilmesine itirazım var. Bu ülke, dünyanın en güzel ülkelerinden biri. “Burası Türkiye” diyerek, ülkemize “Muz Cumhuriyeti” muamelesi yapılmasını ve bu durumun kanıksanmasını kabul etmiyorum. Ben ülkemi seviyorum ve her şey iyiye gitsin istiyorum.

– Amerika’ya gitmiştin yeni değil mi? Yine bir motor festivali için. Orada, motorsiklet kullanmak daha mı az riskli?

Güney Dakota’ya gitmiştim, evet. Risk, her yerde var. Son dönemin popüler deyişiyle, “bu işin fıtratında var”. Ama yurt dışında, motor kullanana saygı var. O yüzden, herkes çok dikkatli. Bizde trafik kazaları sadece bir istatistik. İnsan canı, sayılarla ifade ediliyor. “Bayramda 40 ölü!” O kadar basit! İnsan canının kıymeti yok!

– Bundan sonra yurt içinde motorla seyahat edecek misin yine, yolların tekinsizliğine rağmen?

Tabii ki… Burası benim ülkem ve çok güzel bir coğrafya. Niye dışarıya mecbur olacakmışım. Ben, mücadele edip, bazı şeyler iyi olsun, bir daha bunlar yaşanmasın diye uğraşmayı seçiyorum. Güzel ülkemde, özgürce motorumla, canım ülkemde gezmek ve bunu takep etmek en doğal hakkım. Yollarla başa çıkabilmek için illa cip mi almamız lâzım? Dilerim, başıma gelen doğru dersler çıkarılmasına vesile olur.

Kızımın hayallerinin gerçekleşmesini görmeliyim

Biraz da güzel şeyler: Kızım, “absolut” kulak çıktı. Yani, müzik kulağı çok iyi. Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano bölümünde okuyor artık.

Arzu ile birlikte, anne-kız Ankara’ya taşındılar. Ben de sık sık gidip geliyorum. Kızımı konserde izlemek o kadar heyecen verici ki. Ben çok şanslı bir adamım, hayatta kendime ait hayallerimin çoğunu gerçekleştirebildim. Bundan sonraki hayalim, kızımın kendi hayallerini gerçekleştirebildiğini görmek.

Motosiklet binmeye heves eden gençlere tavsiyeler

Ben de delikanlıyken bu kadar temkinli değildim.

“Deli-kan”, adı üstünde biraz tehlike içerir ve dikkat edilmesi gerekir. Hem gençlerin hem ailelerin bazı kurallara uyması çok önemlidir.

1- Paranız çok bile olsa, yüksek motor hacmi olan bir araç almayın. Bu araba için de motorsiklet için de aynı. Motor gücü tahrik eder ve olgunlaşana kadar sakıncalı olabilir.

2- Düşük hacimli, basit motorlarla başlayıp, tecrübelendikçe bir üst motora geçin.

3- Bu zevk için ayırdığınız paranın tamamını motora harcamayın. Güvenli kıyafetler ve eğitim için mutlaka para ayırın. Eğer üzerimde kevlar pantolonum olmasaydı, bacaklarım paramparça olurdu ama bende sıyrık yok.

4- Eğitim şart! Şaka değil! Ben hala devam ediyorum. Ancak o zaman güvenliğinizi koruyabilirsiniz. Motoru kullanmayı değil, yolu okumayı öğrenmelisiniz.

5- İyi motor kullananlarla birlikte yola çıkın. Şu anda bu sohbeti “Gis Akademi” de yapıyoruz. Burda çok eğitim aldım. Kazayı ucuz atlatma sebeplerimden biri de bu.

Arzu dostum olduğu için çok şanslıyım

Kadınlara bakışı… Kızım benim her şeyim. Kızım olduktan sonra, kadınlara bakışım değişti. Her kadın, tıpkı benim Zeyno’m gibi, babasının en değerlisi. Artık, çok daha kıymetli görüyorum kadınları. Arzu’nun yeri ise bende çok başka. 7 yıl önce boşandık ama kopmadık. Biz ayrıldık ama ailemizi parçalamadık. Arzu, benim her zaman ailemdir. Benim için çok değerlidir. Çocuğumun böyle bir annesi olduğu için ve Arzu dostum olduğu için çok şanslıyım.

Belediye Başkanı o yağlı yolu vatandaş Tamer için de süpürmeli!

– Peki orası zeytincilik bölgesi ise ve yollar yağlıysa o yolda her tür trafik kazası kaçınılmazdır. Araba da olsa zeytinyağında kayar. Daha hafif bir motor olsa daha feci kayardı. Gerçi pahalı motor olması da suçlama konusu olabiliyor. Bir gazetede, Belediye Başkanı ya da yetkililerden biri, “Tamer Bey geçecek diye yolları mı süpürseydik” demiş diye okudum?

Ben de okudum ama “dememişlerdir” diye düşünüyorum. Yoksa, böyle bir açıklama karşısında kanım donar. Üstelik, ben tamamen hatasız olduğum hâlde, hiç şikâyet ya da veryansın eden bir cümle kurmadım. Keşke bir “geçmiş olsun” deselerdi. “Bizim de bir hatamız varsa, bundan sonra başka kazaların olmaması için düzeltmeye çalışalım” gibi cümleler kursalardı. Ama yeri geldi söyliyeyim; tabii o yolu süpürecekler. Tamer bey için değil, vatandaş Tamer ve o yoldan geçen herkesin can güvenliği için çalışacaklar. Ama bizim ülkede “aman ihâle bana kalmasın” mantığıyla hemen karşı tarafa suç atılmaya çalışılır. Ordaki köylülerin zaten yapabileceği bir şey yok, ben de biliyorum, o bölge insanı zeytincilikle uğraşır. Ama ben o “bilmem kaç bin liralık” denilen motorumun vergisini ödüyorum. Karayolları için de vergimi ödüyorum. Köylüler zeytini toplayacak, yola yağ elbet akacak ve belediyeler de o yolları süpürecek. Ölsem daha mı iyiydi! Gene de ben şikâyet filan etmiyorum. Umarım benim geçirdiğim kazadan olumlu dersler çıkar, kimsenin bundan sonra canı yanmaz.

Güvenlik için para harcanır

– Hiç kaza geçirmiş gibi değilsin maaşallah, ne dayanıklıymışsın. Hem bedensel hem de psikolojik olarak.

Öyle çok sevgi gördüm ki bu kadarını beklemiyordum. O sayede çabuk atlatıyorum. Sevgi iyileştirdi beni.

– İki tane Harley Davidson motorun varmış. Kaza geçirdiğin motor, 500 kiloymuş. Ama en çok magazine haber olan, bir de kaskın varmış. “4 bin dolarlık kask” diye, sürekli magazinlerde gösteriliyor. Var mı böyle bir kask?

Predator filminden esinlenmiş bir kaskım var, evet. Ama kazada o yoktu. Ayrıca 4 bin değil, bin dolar civarıdır o da. Kazada, Harley’in çok iyi bir kaskı vardı başımda. 800 dolar fiyatı. Zaten, canım kurtulmuş, bunun fiyatı olabilir mi? Güvenlik için para harcamaktan daha doğru ne olabilir!

Bahara yine yollardayım

Gelelim, güvenlik meselesine… Kurallara her zaman uyar mısın?

Kuralları severim ama özel hayatımda kimi zaman “kurallar yıkılmak içindir” derim. Ama söz konusu trafikse, arabayla da olsam, motorla da, yaya da trafik kurallarına uyarım ve uyulmasını isterim. Ama ne yazık ki ülkemizde kurallara o kadar az uyuluyor ki… Kazalar da bu yüzden çok. Hayatta her şeyin bir riski vardır ama önlemini alarak, kurallara uyarak bu riski minimalize edersin. İşte, bu denli büyük bir kazadan sağ salim kurtulmamı sağlayan da budur.

Elbiselerin mi korudu seni en çok?

Sırtı ve beli çok iyi koruyan bir ceketim ve çok özel yanmaz-yırtılmaz bir pantalonum vardı. Tabii ki sağlam da bir kaskım. 30 yıllık motor sürücülüğü tecrübemi de unutmayalım. Üstelik ben eğitim almayı hiç bırakmadım. Kaza geçirmeseydim, yine Amerika’da bir ileri sürücülük eğitimine gidecektim. Öğrenmeye devam ediyorum. Ayrıca kurallara uyuyorum. Biz orda 33 motor, konvoy halinde, en fazla 70-80 km. arası hızla gidiyorduk. Eğer, 200 km ile gider bir kamyonun arkasına yapışırsan, kask da seni koruyamaz. Bunların hepsi bir bütün.

Ne zaman yeniden motora bineceksin!

Özellikle sağ bileğim epey hasarlı ama düzelecek. Yine de 2-3 ayı var. Bahara inşallah yollardayım.

Bir gönderi yayınlayabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş