Zorbalığın altında yatan nedenler: Zorba, neden zorba?

0 Yorum

Akran zorbalığının türlerinden söz etmişken, çok üstünde durulmayan fakat ihmale uğramış veya aşırı beklentiye maruz kalmış çocukların, pasif agresif bir yol seçerek en yakın arkadaşlarına karşı göstermiş olduğu ‘Psikolojik Şiddet’ olan akran zorbalık türünü de atlamamalıyız. En yakın arkadaşının eşyasını saklamak, çalmak veya yer değiştirmek sureti ile kendinden şüpheye düşürmek gibi örneklendirebiliriz bu durumu.

Peki, zorba neden zorba?

Şayet bu sorunu çözeceksek, ilk önce zorbayı anlamak zorundayız. Altında yatan nedenleri irdelemek ve harekete geçmek zorundayız. Bu anlamda öncelikle organik yani doğuştan gelen gelişimsel bozukluklar ve çevresel etkenleri ayrı ayrı değerlendirmemiz gerekir. Dürtüsellik, Duygu Durum bozuklukları, Nörokimyasal, nöroanatomik, nörogelişimsel bozuklukların etki ettiği depresyonlar, Majör Depresif Bozukluklara bağlı saldırganlıklar gibi gelişimsel nedenler olabilir. Bana kalırsa bu organik nedenlerin tespiti ve çözümü daha kolay fakat aile ve çevreye bağlı gelişen nedenleri tespit etmek daha zor olabileceği gibi hızlı reaksiyon göstermek sureti ile daha aktif bir çalışma istemektedir.

Örneğin aile, ebeveyn yaklaşım tiplerini, bağlanma stilleriyle ilgili anne davranışlarını iyi bilmelidir.

-Duyarlı\duyarsız anne davranışları

-Kabul eden\reddeden anne davranışları

-İşbirlikçi\çatışmacı anne davranışları

-Ulaşılabilir\umursamaz anne davranışları

-Umursamaz\göz ardı eden anne davranışları

(Hardy &Heyes, 1999;Howe, Braandon, Hinings. Schofield 1999)

Bu tip aileden ve temelden gelen sorunlar daha çok örneklendirilebilir. Diğer yandan çocukların sevgisiz bırakılması veya aile tarafından ‘aşırı beklentiye maruz bırakılması’, başarılarının taktir edilmesinden çok başarısızlıklarının göz önüne alınarak aşağılanması veya başka çocuklarla kıyas tutulması da çocukta öfke yaratacak ve onu zorba olmaya itecek etkenler arasındadır.

Daha önce de ifade ettiğim gibi; hiçbir çocuk zorba olma hayali ile gelmez dünyaya…

Aileden tutunda komşuya varana kadar hatta okulda öğretmen yaklaşımlarına varana kadar çocukla etkileşim halinde olan her kişi ve kurumun göstereceği olumsuz yaklaşım çocuklarda bu zorbalığı tetikleyebilir…

Maalesef ruhsal ve duygusal gelişim konusunda, çocuklara doğru yaklaşım ve sorun çözümü noktasında hep birlikte sınıfta kalıyoruz…

Zorbalığa uğrayanı koruma altına almak, zorbayı dışlamak, sorunu görmezden gelip ötelemek hiçbir zaman bir çözüm olmayacağı gibi daha da büyüyerek karşımıza çıkacaktır…

Bir gönderi yayınlayabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş